
Recept: mungbonensoep
Mungbonensoep
Groene mungbonen helpen om toxines (inclusief zware metalen) uit je lichaam te verwijderen en daarnaast stimuleren ze je spijsverteringsvuur. Je kunt groene mungbonen vinden in de meeste toko’s of je kunt ze online bestellen. Ik maak de soep zelf vaak in de ochtend zodat ik er de hele dag van kan eten.
Ingredienten voor 5-6 porties:
400 gram groene mungbonen
1 el ghee
1 tl mosterdzaad
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
1 tl kurkuma
1 tl kerrie
1 tl komijn
0.25 tl asafoetida
2 el verse gember
Verse peterselie of koriander
Eventueel: citroen(sap)
Himalayazout
Groente naar keuze: wortel, prei, courgette, spinazie, venkel
Aan de slag
Laat de mungbonen het liefst een hele nacht (of minimaa 4 uur) weken in een pan met water. De volgende dag kun je de mungbonen goed afspoelen en daarna doe je ze weer in een pan en breng je de mungbonen aan de kook. De soep moet ongeveer een half uurtje koken. Totdat de boontjes uit elkaar vallen. Maak ondertussen de masala van de specerijen. Verhit ghee in een koekenpan en voeg hier de mosterdzaadjes aan toe. Wacht tot de mosterdzaadjes gaan springen en doe dan een deksel op de pan zodat alle zaadjes kunnen springen. Voeg daarna de overige specerijen toe en de verse gember. Bak dit eventjes goed aan en dat is je masala klaar.
De laatste 10 minuten kun je de groente toevoegen en meekoken. Eventueel kun je de soep dan nog (half) pureren, hierdoor komt de smaak ten goede. Daarna kun je de masala toevoegen aan de soep. Door de kruiden aan het einde pas toe te voegen krijgt de soep meer smaak en blijven de kruiden hun therapeutische werking behouden.
Serveer de soep met verse kruiden (koriander, peterselie) een klein beetje citroensap en himalayazout. Eet smakelijk!
