Recept: Kitchari

Kitchari is lichtverteerbaar, super voedzaam en het heeft een helende werking op je spijsverteringssysteem. Kitchari bestaat uit gele mungbonen, rijst, kruiden en groente. 

Week de mungbonen een nachtje van te voren in water met een scheutje azijn.

Ingrediënten voor 2 personen:

    • 2 el ghee
    • 125 g basmarijst
    • 200 gele mungbonen (nachtje geweekt)
    • 1 tl mosterdzaad
    • 1 tl komijn(zaad)
    • 1 tl venkel(zaad)
    • 1 tl koriander(zaad)
    • 1 el verse gember
    • 1 tl kurkuma
    • 1 tl kerrie
    • 1 mespunt asafoetida (gasverminderend)
    • 1 tl zwart mosterdzaad
    • 1 tl Himalaya zout
    • Verse koriander
    • 3 handjes groente, bijvoorbeeld: wortel, spinazie, zoete aardappel, pompoen, courgette, venkel of sperziebonen.

Aan de slag
Spoel de mungbonen en de rijst goed af en breng aan de kook in een grote pan met ruim water.

Verhit ghee in een koekenpan en voeg hier de mosterzaadjes aan toe. Blijf roeren totdat de zaadjes beginnen te “poppen”. Doe dan een deksel op de pan totdat alle zaadjes gepopt zijn.

Voeg daarna de rest van de kruiden en de verse gember toe. Bak dit een paar minuten en draai dan het vuur uit.

Snijd dan de groente naar keuze in blokjes en voeg dit toe aan de pan met rijst en mungbonen.

Laat dit koken totdat de groente gaar is en de mungbonen een beetje uit elkaar vallen. Eventueel kun je de kitchari nu nog (half) pureren met een staafmixer. Aan het einde voeg je de kruidenmassala toe. Even goed roeren en daarna kun je het serveren met wat himalayazout en verse koriander.

Eet smakelijk!