
Recept: Ghee
Ghee is een belangrijk voedingsmiddel in de Ayurveda. Dit goudgele goedje heeft heel veel voordelen. Het is voedend, ontstekingsremmend & het bevordert de opname van vitamines en mineralen. Ghee is geschikt voor mensen die niet goed tegen lactose kunnen. Je kunt ghee kopen in de meeste supermarkten, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken.
Dit heb je nodig:
- 2 pakjes biologische ongezouten grasboter (Campina of Kerrygold)
- Weckpot
- Kaasdoek, koffiefilter of theedoek
Aan de slag
Doe de boter in een pannetje en laat het smelten. Als de boter is gesmolten dan hoor je op een gegeven moment een pruttelend geluid. Draai het vuur dan iets zachter, maar zorg wel dat het blijft pruttelen. Zorg dat het niet te hard gaat want dan verbrandt het. Na een tijdje (ongeveer 20 minuten) is het uit geprutteld en dan is de ghee klaar. Je kunt dan het mengsel door een kaasdoek of koffiefilter in een weckpot gieten. De ghee kun je buiten de koelkast bewaren met de deksel een klein beetje open. Je kunt het gebruiken om in te bakken en ook als toevoeging voor je gerechten.
